Project Uitgelicht
/ particulier

Jaren 30 woning


Een van de moeilijkste dingen bij een verbouwing is een inschatting maken of de gemaakte keuzes en de kosten die dat met zich meebrengen, het allemaal waard zullen zijn. Zo stond een gezin met vier steeds groter wordende pubers voor de moeilijke keuze: wel of niet 1,5 meter aanbouwen?

De jaren 30 woning voelde met name aan de achterzijde bij de keuken steeds krapper. Een nieuwe keuken stond boven aan het wensenlijstje. Een keuken waar naar hartenlust gekookt kan worden maar ook een plek die ruimte biedt voor diners met familie en vrienden.

Het zou ook fijn zijn als er meer licht, meer ruimte zou komen. Ondanks de ligging op het zuidwesten voelde het met name op bewolkte dagen bedompt en donker. Geïnspireerd door een huis in de straat ontstond het idee om 1,5 meter aan de bouwen. Maar weegt die extra ruimte op tegen de kosten?

Ik heb voor dit gezin twee ontwerpen gemaakt. Een mèt 1,5 meter extra en de keuken naar de overzijde. En een zonder uitbouw waarin de keuken op de huidige plek bleef staan. In beide ontwerpen heb ik de bestaande achtergevel vervangen door een stalenpui over de gehele breedte en de hoogte maximaal benut. Hierdoor ontstaat er een zee van licht. Ook op bewolkte dagen.

Met deze twee ontwerpen zijn we gericht met de aannemer en constructeur gaan zitten en kregen we heel duidelijk in kaart wat de kosten van beide opties waren. Na lang wikken en wegen werd besloten om niet uit te bouwen. De ruimte werd door het nieuwe ontwerp in de bestaande grootte zoveel lichter dat de keuken alsnog optisch ruimer werd.

Het resultaat is een zonovergoten leefkeuken waar ruimte is om samen te eten, te werken en te ontspannen. En waarbij op mooie dagen binnen naadloos overgaat in buiten op het zonovergoten terras.

naar boven